Cifoza este o afecțiune în care coloana vertebrală din partea superioară a spatelui are o curbură excesivă. Partea superioară a spatelui sau regiunea toracică a coloanei vertebrale are o ușoară curbă naturală. Coloana vertebrală se curbează în mod natural în gât, partea superioară a spatelui și partea inferioară a spatelui pentru a ajuta la absorbția șocului și la susținerea greutății capului. Cifoza apare atunci când acest arc natural este mai mare decât normal. Dacă aveți cifoză, este posibil să aveți o cocoașă vizibilă pe partea superioară a spatelui. Din lateral, partea superioară a spatelui poate fi vizibil rotunjită sau proeminentă. In plus, persoanele cu cifoză par să fie ghemuite și au o rotunjire vizibilă a umerilor. Cifoza poate duce la exces de presiune asupra coloanei vertebrale, provocând durere. De asemenea, poate duce la dificultăți de respirație din cauza presiunii exercitate asupra plămânilor.

Pentru majoritatea oamenilor, cifoza nu provoacă probleme grave de sănătate. Aceasta depinde de cauza cifozei. De exemplu, dacă o postură slabă provoacă cifoză, puteți întâmpina dureri și dificultăți de respirație.

Puteți trata cifoza timpuriu prin: întărirea mușchilor spatelui si colaborand un kinetoterapeut.

Scopul dvs. va fi să vă îmbunătățiți postura pe termen lung pentru a reduce durerea și alte simptome.

Spondiloza cervicală este o afecțiune comună, legată de vârstă, care afectează articulațiile și discurile din coloana cervicală, care se află în gât. Este cunoscută și sub numele de artroză cervicală sau artrită a gâtului. Se dezvoltă din uzura cartilajului și a oaselor. Deși este în mare parte rezultatul vârstei, aceasta poate fi cauzata și de alți factori. Conform Cleveland Clinic, starea este prezentă la mai mult de 90 la sută dintre persoanele cu vârsta de 60 de ani și mai mari. Unii oameni care o au nu simt niciodată simptome. Pentru alții, poate provoca dureri cronice, severe și rigiditate. Cu toate acestea, mulți oameni care o au sunt capabili să desfășoare activități normale zilnice.

Cauze de spondiloză cervicală
Oasele și cartilajul protector din gât sunt predispuse la uzură, care pot duce la spondiloză cervicală. Cauzele posibile ale afecțiunii includ:

Pintenii ososi
Aceste supraaglomerari ale osului sunt rezultatul corpului care încearcă să crească un os suplimentar pentru a face coloana vertebrală mai puternică. Cu toate acestea, osul suplimentar poate apăsa pe zone delicate ale coloanei vertebrale, cum ar fi măduva spinării și nervi, ceea ce duce la durere.

Discuri spinale deshidratate
Oasele coloanei vertebrale au discuri între ele, care sunt perne groase, asemănătoare, care absorb șocul ridicării, răsucirii și alte activități. Materialul sub formă de gel din aceste discuri se poate usca în timp. Acest lucru face ca oasele (vertebrele spinării) să se frece mai mult, ceea ce poate fi dureros.

Discuri herniate
Discurile vertebrale pot dezvolta fisuri, ceea ce permite scurgerea materialului de amortizare internă. Acest material poate apărea pe măduva spinării și pe nervi, rezultând simptome precum amorțeala brațului, precum și durere care radiază pe un braț. Aflați mai multe despre discurile herniate.

Rănire
Dacă ați avut răni la gât (de exemplu, în timpul unei căderi sau accident de mașină), acest lucru poate accelera procesul de îmbătrânire.

Rigiditatea ligamentului
Cordoanele dure care vă conectează oasele coloanei vertebrale între ele pot deveni și mai dure în timp, ceea ce afectează mișcarea gâtului și face ca gâtul să se simtă strâns.

Suprasolicitarea
Unele ocupații sau hobby-uri implică mișcări repetitive sau ridicare grea (cum ar fi lucrările de construcție). Acest lucru poate pune o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, ceea ce duce la uzura precoce.

Scolioza este o afecțiune medicală în care coloana vertebrală a unei persoane are o curbă laterală. Curba este de obicei „S” – sau „C” în formă de trei dimensiuni. În unele, gradul de curbă este stabil, în timp ce în altele, crește în timp. Scolioza ușoară nu provoacă de obicei probleme, dar cazurile severe pot interfera cu respirația. De obicei, nu există durere.

Cauza majorității cazurilor nu este cunoscută, dar se crede că implică o combinație de factori genetici și de mediu. Factorii de risc includ alți membri ai familiei afectate. Poate să apară și din cauza altei afecțiuni, cum ar fi spasme musculare, paralizie cerebrală, sindromul Marfan și tumori precum neurofibromatoza. Diagnosticul este confirmat cu radiografii. Scolioza este de obicei clasificată fie structurală în care este fixată curba, fie funcțională în care coloana vertebrală de bază este normală.

Tratamentul depinde de gradul de curbă, de localizare și de cauză.Curbele minore pot fi pur și simplu urmărite periodic. Tratamentele pot include legături, exerciții specifice și intervenții chirurgicale. Brațul trebuie să fie montat persoanei și folosit zilnic până la oprirea creșterii. Se pot folosi exerciții specifice pentru a încerca să scadă riscul de agravare. Acestea pot fi făcute singure sau împreună cu alte tratamente, cum ar fi împletirea. Dovada că manipularea chiropractică, suplimentele alimentare sau exercițiile fizice pot împiedica agravarea afecțiunii este slabă. Cu toate acestea, efortul fizic este încă recomandat datorită celorlalte beneficii pentru sănătate.

Scolioza apare la aproximativ 3% dintre oameni. Cel mai frecvent apare între vârsta de 10 și 20 de ani. Femeile sunt de obicei mult mai afectate decât bărbații.

Curburile coloanei vertebrale ale fiecăruia sunt aflate la nivel cervical, dorsal si lombar. Aceste curbe, care creează forma S a coloanei vertebrale, se numesc lordotice (gât și partea inferioară a spatelui) și cifotice (partea superioară a spatelui). Ele ajută corpul sa absoarba șocul si sa sprijine greutatea capului.

Lordoza se referă la curba lordotică naturală, care este normală. Dar, dacă curbura se arcuiește prea mult spre interior, se numește lordoză sau swayback. Lordoza poate afecta spatele și gâtul. Acest lucru poate duce la exces de presiune asupra coloanei vertebrale, provocând durere și disconfort. Vă poate afecta capacitatea de a vă deplasa dacă este severă și nu este tratată.

Tratamentul lordozei depinde de cât de gravă este curbura și de cum s-a obținut lordoza. Există puține îngrijorări medicale dacă curba inferioară a spatelui se inversează atunci când vă aplecați. Se poate gestiona starea cu terapie fizică și exerciții zilnice.

Lordoza în partea inferioară a spatelui
Lordoza din partea inferioară a spatelui sau coloana lombară este cel mai frecvent tip. Cel mai simplu mod de a verifica această afecțiune este să vă întindeți pe spate pe o suprafață plană. Ar trebui să poți aluneca mâna sub partea inferioară a spatelui, cu puțin spațiu de rezervat.

Cineva cu lordoză va avea un spațiu suplimentar între spate și suprafață. Dacă au o curbă extremă, atunci vor sta un arc vizibil ca un C. Și din vedere laterală, abdomenul și fesele lor vor rămâne afară.

Lordoza cervicală
Într-o coloană vertebrală sănătoasă, gâtul trebuie să arate ca un C foarte lat, cu curba îndreptată spre partea din spate a gâtului. Lordoza cervicală este atunci când coloana vertebrală în regiunea gâtului nu se curbă așa cum ar trebui în mod normal.

Sindromul de spate plat este o afecțiune anormală în care coloana vertebrală își pierde curba naturală a spatelui pentru a deveni plat. Coloana vertebrală se dezechilibrează și pacientul se apleacă. Pacienții cu sindrom de spate plat, de obicei, observă probleme în picioare vertical sau au dureri de spate sau de picioare. De obicei, simptomele se agravează pe măsură ce ziua continuă și pacientul simte că se apleacă mai departe și mai departe, cu cât încearcă să stea în picioare. Gravitatea simptomelor depinde, de obicei, de cantitatea de curbură prezentă și de dificultățile în picioare erect.

La pacienții cu sindrom de spate plat, pierderea curburii lombare normale provoacă un dezechilibru al coloanei vertebrale. Capul pacientului începe să se aplece înainte, departe de corp și poate avea probleme să stea în picioare. Acest dezechilibru poate provoca oboseală musculară și durere.