Artroza

Artroza este termenul dat uzurii la nivelul articulațiilor care depășește măsura care ar fi normală pentru vârsta pacientului sau apare ca urmare a bătrâneții. Cauza sa este în cele din urmă un dezechilibru între stresul plasat pe cartilajul care înconjoară articulația și capacitatea corpului de a înlocui cartilajul uzat. Motivele acestui lucru pot include: încordare excesivă (sport, profesie, a fi supraponderal), rănirea articulațiilor, probleme articulare în urma accidentelor, inflamație cronică.

În esență, tratamentul artrozei urmărește două obiective – și anume ameliorarea durerii cu utilizarea normală a articulației și prevenirea restricțiilor mecanice sau a modificărilor unei articulații. În majoritatea cazurilor, tratamentul începe doar atunci când artroza este deja vizibil dureroasă și a provocat deja modificări semnificative ale articulațiilor. Cu toate acestea, la pacienții mai tineri, accentul este pus tot mai mult în zilele noastre pe prevenirea artrozei și a consecințelor acesteia.

Coxartroza

Osteoartrita degenerativă a articulației șoldului (coxartroza) este cea mai frecventă boală din randul adultilor ce implica articulația coxo-femurala. Diagnosticul se bazează pe o combinație de descoperiri radiografice și o serie de simptome clinice caracteristice. Reprezinta, in primul rand, o tulburare a echilibrului fiziologic între cartilajului articular și osul articular, afectand presiunile exercitate asupra articulației. Este o boală cu un progres lent și lung, care, netratata, poate aduce cu timpul consecinte grave asupra mersului, exprimate atat functional, cat si dureros, limitand drastic mobilitatea pacientului in cauza.

Gonartroza

Cartilajul articular sănătos îndeplinește o funcție de tamponare și protecție la genunchi, amortizându-l împotriva mișcărilor și a impacturilor. Acest cartilaj asigură ca oasele coapsei și ale picioarelor inferioare să nu se frece direct unele de altele. Este normal ca cartilajul să se deterioreze prin uzură ca parte a procesului natural de îmbătrânire. În anumite circumstanțe, însă, o astfel de uzură pe cartilaj poate deveni excesivă. Suprasolicitarea genunchilor provocată de o muncă fizică grea, participarea la sporturi competitive sau suprasolicitarea, de exemplu, este o posibilă cauză a acestei uzuri excesive a cartilajului. Alte cauze includ stresul mecanic necorespunzător din cauza mișcărilor incorecte la participarea la sport, precum și alinierii greșite ale articulațiilor, cum ar fi genunchii bătători sau picioarele în bandă. Gonartroza se poate dezvolta, de asemenea, ca urmare a leziunilor articulare sau a fracturilor osoase. În plus, persoanele cu gută suferă de depuneri de cristale de acid uric care se colectează în articulațiile lor, iar dacă o articulație a genunchiului este afectată de această acumulare, țesutul cartilaginos va fi deteriorat, ceea ce la rândul său poate duce la gonartroză.

Sacralgia

Sacralgia este apariția de disconfort în partea inferioară a spatelui. De obicei provine din articulația sacroiliacă, care leagă osul șoldului cu partea inferioară a coloanei vertebrale, numită sacru. Tratamentul sacralgiei se bazează pe terapii de fizioterapie și medicamente pentru durere. În cazul în care sacralgia este un simptom care însoțește o altă boală, este important să o tratezi. Dacă sacralgia este infecțioasă, se poate face un tratament bazat pe antibiotice. Dacă cauza unei boli reumatice, se folosesc steroizi (de exemplu, cortizon) și antireumatice nesteroidiene care acționează împotriva inflamației. În cazul sacralgiei degenerative, împreună cu fizioterapia și medicația durerii, se va lua calciu, vitamina D și, eventual, calcitonină, ca în tratamentul osteoporozei. Dacă ne confruntăm cu o durere foarte acută, un anestezic local poate fi injectat pentru a reduce disconfortul și pentru a recupera mobilitatea.

Metatarsalgia

Metatarsalgia este o afecțiune în care laba piciorului devine dureroasă și inflamată. S-ar putea să apara in cazul in care participați la activități care implică alergare și sărituri. Există și alte cauze, inclusiv deformări ale piciorului și încălțăminte prea strânse sau prea libere. Măsurile conservatoare – cum ar fi odihna, schimbarea încălțămintei sau utilizarea unui tampon metatarsal – ar putea fi tot ce trebuie pentru a ameliora semnele și simptomele. În cazuri rare, când măsurile conservatoare nu ameliorează durerea și metatarsalgia este complicată de afecțiunile piciorului, cum ar fi hamertoe, chirurgia pentru alinierea oaselor metatarsiene ar putea fi o opțiune, insa cel mai adesea tratamentul recuperator duce la rezultate remarcabile.