Managementul durerii, controlul durerii sau analgezia este o ramură a medicinei care utilizează o abordare interdisciplinară pentru ușurarea suferinței și îmbunătățirea calității vieții celor care trăiesc cu durere cronică. Echipa tipică de management al durerii include medici, farmaciști, psihologi clinici, kinetoterapeuti, fizioterapeuți, terapeuți ocupaționali, asistenți de medic, asistenți medicali. Echipa poate include, de asemenea, alți specialiști în sănătate mintală și terapeuți de masaj. Durerea se rezolvă uneori imediat după ce trauma sau patologia de bază s-a vindecat și este tratată de un medic, cu medicamente precum analgezice și (ocazional) anxiolitice. Managementul eficient al durerii cronice (pe termen lung), însă, necesită frecvent eforturile coordonate ale echipei de gestionare a durerii. Gestionarea eficientă a durerii nu înseamnă eradicarea totală a tuturor durerii.

Când o leziune sau o patologie dureroasă este rezistentă la tratament și persistă, când durerea persistă după ce leziunea sau patologia s-a vindecat și când știința medicală nu poate identifica cauza durerii, sarcina medicinei este de a ameliora suferința. Abordările de tratament ale durerii cronice includ măsuri farmacologice, precum analgezice, antidepresive și anticonvulsivante, proceduri de intervenție, terapie fizică, exerciții fizice, aplicare de gheață și / sau căldură și măsuri psihologice, precum biofeedback și terapie cognitivă comportamentală.

Diafragmul respirator este cel mai important mușchi pentru respirație. Contribuie la diferite procese precum expectorația, vărsăturile, înghițirea, urinarea și defecarea. Facilitează revenirea venoasă și limfatică și ajută viscerele situate deasupra și sub diafragm să funcționeze corect. Activitatea sa este fundamentală în menținerea posturilor și a modificărilor de poziție a corpului. Poate afecta percepția durerii și starea emoțională. Mulți autori au raportat despre instruirea diafragmatică folosind instrumente speciale, în timp ce doar câteva studii s-au concentrat pe abordări terapeutice manuale. O evaluare completă a diafragmului este obligatorie pentru fizioterapeuți, osteopati și chiropracticieni nu numai pentru a elabora o strategie de tratament, ci și pentru a obține informații despre validitatea antrenamentului efectuat la pacient.

Spasmele pot afecta tipuri diferite de mușchi din corp, ceea ce duce la multe simptome diferite. Spasmele mușchilor scheletici sunt cele mai frecvente și se datorează adesea oboselii și oboselii musculare, deshidratării și anomaliilor electrolitilor. Spasmul apare brusc, este dureros și de obicei este de scurtă durată. Poate fi ușurat prin întinderea ușoară a mușchiului. Dacă spasmele musculare sunt deosebit de dureroase, dacă nu se rezolvă sau dacă reapar, ar trebui să aibă acces la îngrijiri medicale pentru a căuta alte posibile cauze subiacente. Mușchii netezi care se află în pereții organelor goale (precum colonul) pot intra în spasm, provocând dureri semnificative. Deseori această durere este colosală. Exemple includ durerea asociată cu crampe menstruale, diaree, dureri ale vezicii biliare și trecerea unei pietre la rinichi. O formă specială de spasme musculare sunt distoniile în care poate exista o anomalie cu substanțele chimice care ajută la transmiterea semnalelor în creier. Exemple includ torticolis și blefarospasm.

Inflamația este un mecanism de apărare în organism. Sistemul imunitar recunoaște celulele deteriorate, iritanții și agenții patogeni și începe procesul de vindecare. Când ceva dăunător sau iritant afectează o parte a corpului nostru, există un răspuns biologic pentru a încerca să-l înlăture. Semnele și simptomele inflamației pot fi incomode, dar sunt o dovada a faptului că organismul încearcă să se vindece. Poate fi benefica atunci când, de exemplu, genunchiul suferă o lovitură, iar țesuturile au nevoie de îngrijire și protecție. Cu toate acestea, uneori, inflamația poate persista mai mult decât este necesar, provocând mai mult rău decât beneficii.

Deoarece durerea în regiunea toracică este adesea cauzată de tensiunea musculară și de o postură slabă, eforturile inițiale de tratament se concentrează pe ameliorarea tensiunii cu ajutorul întinderilor, masajului și medicamentelor contra-counter cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen. Terapia termică și / sau cu gheață poate ajuta la reducerea durerii și a rigidității musculare.