O cicatrice este o zonă de țesut fibros care înlocuiește pielea normală după o accidentare. Cicatricile rezultă din procesul biologic de reparare a plăgii la nivelul pielii, precum și la alte organe și țesuturi ale corpului. Astfel, cicatrizarea este o parte naturală a procesului de vindecare. Cu excepția leziunilor foarte minore, fiecare rană (de exemplu, după accident, boală sau intervenție chirurgicală) duce la un anumit grad de cicatrici. O excepție de la aceasta sunt animalele cu regenerare completă, care regăsesc țesutul fără formare de cicatrici.

Țesutul cicatricial este compus din aceeași proteină (colagen) ca și țesutul pe care îl înlocuiește, dar compoziția de fibre a proteinei este diferită; în loc de formarea aleatorie de coșuri a fibrelor de colagen găsite în țesutul normal, în fibroză, legăturile încrucișate de colagen și formează o aliniere pronunțată într-o singură direcție. Această aliniere a țesuturilor cicatriceale de colagen este de obicei de calitate funcțională inferioară față de alinierea normală randomizată a colagenului. De exemplu, cicatricile din piele sunt mai puțin rezistente la radiațiile ultraviolete, iar glandele sudoripare și foliculii de păr nu cresc din nou în țesuturile cicatriceale. Un infarct miocardic, cunoscut în mod obișnuit ca atac de cord, provoacă formarea cicatricelor în mușchiul cardiac, ceea ce duce la pierderea puterii musculare și, eventual, insuficiență cardiacă. Cu toate acestea, există unele țesuturi (de exemplu, os) care se pot vindeca fără nicio deteriorare structurală sau funcțională.

Escara, cunoscuta in termeni medicali ca ulcer de decubit sau ulcer de presiune, ramane o problema majora de sanatate, fiind una dintre complicatiile cele mai severe ale imobilitatii. Pentru persoanele afectate, atat varstnice cat si tinere, aceasta presupune un tratament indelungat cu multiple riscuri si un efort sustinut din partea apartinatorilor, nu in ultimul rand financiar.

Escara este o rana la nivelul pielii care apare in urma mentinerii corpului intr-o pozitie fixa, fara schimbarea centrului de greutate (fara mobilizare), o perioada indelungata. Escara se dezvolta ca urmare a presiunii constante exercitata asupra pielii, ce diminueaza alimentarea cu sange a zonei afectate, conducand la moartea tesutului respectiv. Escara apare in cazul imobilizarii intr-un scaun cu rotile sau la pat, chiar si pe o perioada scurta de timp (de exemplu, in urma unei operatii sau a unui traumatism).

La nivel de suprafață, modificările trofice sunt pur și simplu modificări ale țesutului moale (piele, fascia, mușchi), rezultate din întreruperea alimentării nervoase. Această „întrerupere” nu trebuie să fie o leziune discală sau o compresie nervoasă. Cheia tratamentului clinic este inversarea stimulilor care declanșează stimulii chimici și mecanici nocivi, care declanșează răspunsul inflamator neurogen.Manipularea articulațiilor, tratamente musculare manuale și intervenții care vizează direct sistemul nervos, cum ar fi acupunctura și electrostimularea sunt aliați cheie în minimizarea modificărilor trofice și accelerarea vindecării țesuturilor moi.