IOLA CENTER – CLINICA MEDICALA DE RECUPERARE FIZIO si KINETOTERAPEUTICALaserul Irradia este un dispozitiv optic care generează un fascicul coerent de lumină, fiind o sursă care emite lumină extrem de pură.

Terapia cu laser a țesutului adânc folosește un proces numit modulație foto-bio, pentru a schimba condiția în care se află țesutul afectat, prin stimularea metabolismului celular. În acest fel, accelerează procesul de vindecare.

Un cap de tratament mare si convex poate fi folosit pentru a trata țesutul superficial, deplasând lichidul în exces si sporind penetrarea laserului la structurile mai adânci.

În momentul în care lumina este expusa pe țesut, fotonii vor fi împrăștiati, reflectați si absorbiți.

Energia acumulată de absobrtie va fi disipată sub forma de caldură, dând impresia unei călduri liniștitoare.

Ținta principala a modulației foto-bio este complexul cytocrom C, care se află în membranele interioare ale mitocondriilor.

Cytocrom C este o parte vitală a lanțului de transport al electronilor, care conduce metabolismul celular.

IOLA CENTER – CLINICA MEDICALA DE RECUPERARE FIZIO si KINETOTERAPEUTICA

Cum funcționează fototerapia cu laser?

  • Aceasta implică procese foarte complicate în celule și țesuturi, însă, pe scurt, se poate spune că terapia cu laser afectează sistemul imunitar local, circulația sângelui și a limfei, metabolismul celular și producerea diferitor tipuri de substanțe cum ar fi endorfinele și prostaglandinele, care influențează percepția de durere, împreună cu alte funcții.
  • Nu există întotdeauna un efect stimulant; fototerapia cu laser poate avea atât efect de normalizare, cât și de inhibare. Cu toate acestea, atunci când e folosită în mod corect, terapia cu laser poate iniția procesele de vindecare și, prin urmare, este în primul rând un impuls pentru auto-vindecare.

Efectele Laser Terapiei:

  • Stimularea imunității locale
  • Îmbunătățirea circulației limfatice și sanguine
  • Stimularea metabolismului celular
  • Stimularea producerii „anestezicelor naturale” de tip endorfine si prostaglandine
  • Efect bactericid și antiviral
  • Efect analgezic – Laserul are marele avantaj de a acționa și interfera la toate nivelurile de conducere, transmisie și recepție centrală a durerii, cu efecte benefice pentru starea psihică a pacientului. Datorită efectului de miorelaxare și reducere a contracțiilor musculare, laser terapia este recomandată în afecțiuni în care sunt prezente contracturi musculare și spasticitate (torticolis, lumbalgo).
  • Efectul antiedematos – resorbția edemelor posibilă chiar de la primele ședințe – face ca laser terapia să aibă un rol deosebit de important în traumatologie și medicină sportivă.
  • Efect biostimulant şi trofic tisular – laser terapia generează modificări circulatorii şi regionale benefice: instalarea vasodilataţiei, creșterea permeabilităţii vasculare, îmbunătățirea aportului de substanţe nutritive şi oxigen, oferă posibilitatea îmbunătăţirii capacităţii de epurare a produşilor metabolici sau inflamatorii locali, cu resorbţia exudatelor de fibrină

IOLA CENTER – CLINICA MEDICALA DE RECUPERARE FIZIO si KINETOTERAPEUTICA