Efecte terapeutice ale elongației la nivelul coloanei vertebrale și al țesutului înconjurator sunt recunoscute. Reducerea presiunii asupra orificiilor intervertebrale ameliorează discurile intervertebrale și calmează nervii iritați. Metodele convenționale se bazează în principal pe forțele de elongație pe planul vertical, care, în combinație cu stresul fizic puternic aplicat pacientului, pot provoca tensiune musculară psihogenă și stază sanguină. Prin contrast, elongația orizontală oferă pacienților o alternativă de tratament plăcută, care permite măsurarea exactă și tratamentul cu elongație intermitentă, prin impulsuri sau dinamic.

Folosind TRAComputer, elongația este aplicată pe planul orizontal, în timp ce măsurarea exactă este posibilă datorită aplicării elongației intermitente, cu impulsuri, care reduce durerea.

Creșterea treptată a elongației previne stresul psihogen pentru pacient. În plus, în timpul perioadelor de relaxare, elongația minimă este menținută pentru a oferi relaxarea permanentă a articulațiilor, pe toată durata tratamentului.