IOLA CENTER – CLINICA MEDICALA DE RECUPERARE FIZIO si KINETOTERAPEUTICATerapia cu ultrasunete sau ultrasonoterapia este o metoda terapeutică de mare anvergură în randul măsurilor din cadrul fizioterapiei, la care se pot adăuga electroterapia (sau terapia cu ajutorul curenților diadinamici) și alte măsuri specifice fizioterapiei. Aceste ultrasunete mai au o componentă, termică, în sensul că energia termică degajată va contribui prin creșterea temperaturii în tesutul vizat și astfel se poate produce un dublu beneficiu.

  • Efectul termic, un efect antalgic sau analgeic, precum și un efect metabolic, dar prin faptul că aceste unde au un grad de reflecție din și la nivel osos vor avea o componentă și în terapia fracturilor sau fisurilor osoase, cât și reflexia din fibrele musculare, așa că se poate adăuga și componenta musculară sau musculo-scheletala (adica miorelaxarea si scăderea spasmatică a acestora).
  • Efectul analgetic este principalul efect scontat de pacient când dorește sa apeleze la aceasta măsură terapeutică, deoarece este simptomul cel mai sesizat de către individ, însă când medicul va recomanda acest mod de terapie are în gand și o serie de alte efecte scontate. În mod direct vorbind analgezia se produce prin energia termică degajată odată cu ultrasunetele, iar aceasta energie termică va fi absorbită de către ganglioni și de către terminațiile nervoase ce nu vor mai transmite senzația de durere.
  • Efectul metabolic este poate cea mai amplă componentă dintre toate celelalte efecte ale terapiei cu ultrasunete. Prin ultrasunete se va declanșa o eliberare amplaă de mastocite, ce vor produce histamine în exces. Aceste histamine sunt folosite în special în reacțiile alergice, pentru a estompa efectul agresiv asupra antigenului și eficientizarea acțiunii împotriva antigenului.
  • Efectul miorelaxant reprezintă reducerea spasmelor musculare. Unele dureri musculare sunt cauzate și de către o tensiune suplimentară constantă la nivelul musculaturii scheletale, care este menținută sub presiune și la care există o serie de contracturi involuntare (spasmatice) constante și care cauzeaza durere.
  •  Efectul de refacere osoasa în fracturi, fisuri osoase sau alte patologii osteo-articulare de tipul sinovitelor, osteo-tendinitelor. În cazul țesutului osos, acesta are o reacție specifică la aceste ultrasunete, deoarece la doze mici de ultrasunete va forma o serie de celule osoase tinere cu rol modelator, denumite osteofite, o reactive a încălzirii osoase accentuate.